Прво теренско истраживање

Између 15. и 19. јула 2022. године др Љубомир Милановић, др Марка Томић и др Милош Живковић, у сарадањи са другим колегама, спровели су прво теренско истраживање у оквиру пројекта Византолошког института САНУ – „Од варвара до хришћана и Ромеја – процес византинизације на централном Балкану (крај 10. – средина 13. века)“, уз подршку Фонда за науку Републике Србије (програм „Идеје“, бр. пројекта: 7748349).

Теренски рад подразумевао је обилазак следећих црквених споменика у јужној и источној Србији: манастир Светог Романа у Ђунису, црква Светог Пантелејмона на гробљу у селу Ђунису, црква Светог Нестора у Витковцу, црква Свете Петке у Ћурлини, црква Светог Јована у селу Орљане (општина Дољевац), рушевине цркве Свете Петке „Русалне“ код Сврљига, археолошки остаци цркава у Нишу (Свети Прокопије, Свети Пантелејмон) и његовој околини (Свети Јован у Горњем Матејевцу и „Латинска црква“ у близини истог села), споменици у Прокупљу (црква Светог Прокопија, „Латинска црква“, подигнута на остацима ранохришћанске базилике), Куршумлији (црква Светог Николе, Богородичина црква, „Маркова црква“ код Кастрата), Врању и његовој околини (црква Свете Петке, манастир Кацапун, црква Богородичиног Успења у Мртвици код Владичиног хана), као и манастир Светог Прохора Пчињског. У типолошком погледу у питању је хетерогена скупина храмова, чија се изградња, углавном на основу архитектонских особености, у научној литератури везује за средњовизантијско раздобље (IX–XIII век), при чему је данашњи изглед многих од њих резултат каснијих преправки и обнова, а некада и подизања сасвим нових грађевина. Осим црквених споменика, чланови пројектног тима обишли су и поједине значајне тврђаве на датом подручју (град Копријан, „Марково кале“ код Врања). О свим поменутим споменицима начињена је обимна фото-документација.  

Захваљујемо Врањској, Нишкој и Тимочкој епархији Српске православне цркве, као и Заводу за заштиту споменика културе Ниш на сусретљивости.